sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Kohti kakkostyypin diabetesta?

Mullahan oli molemmissa raskauksissa raskausajan diabetes, joka valitettavasti tarkoittaa sitä, että meitsi on kohonneessa riskissä saada 2. tyypin diabeteksen eloni aikana. Tämän toki tiesin jo aiemmin, mutta teinpä silti www.diabetes.fi-sivustolla olevan testin ja alla kursivoituna tulos.
Sait 10 pistettä Maksimipistemäärä 26
Riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen kymmenen vuoden kuluessa on jonkin verran lisääntynyt: arviolta yksi 25:stä sairastuu.

Sait testissä 7–14 pistettä

  • Sinun kannattaa pohtia liikunta- ja ruokatottumuksiasi ja kiinnittää huomiota painoosi estääksesi diabeteksen kehittymistä.
  • Ota yhteys terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon saadaksesi lisäneuvoja.

Mitä voit tehdä sairastumisriskin pienentämiseksi?

Et voi vaikuttaa ikääsi, etkä perinnölliseen alttiuteen. Sen sijaan muut diabetekselle altistavat tekijät: liikapaino, vatsakkuus, vähäinen liikunta, ruokatottumukset ja tupakointi ovat omia valintojasi. Elämäntapoihisi liittyvillä valinnoilla voit joko kokonaan ehkäistä tai ainakin siirtää tyypin 2 diabetesta mahdollisimman myöhäisiin vuosiin.
Jos suvussasi on diabetesta, ole erityisen tarkka siinä, että painosi ei pääse vuosien mittaan nousemaan. Erityisesti vyötärönmitan kasvaminen merkitsee riskin lisääntymistä. Kohtuullinen ja säännöllinen liikunta laskee diabetesriskiä. Kiinnitä huomiota myös ruokavalioosi: nauti päivittäinrunsaasti kuitupitoisia viljatuotteita ja kasviksia. Jätä pois ylimääräiset kovat rasvat ja suosi pehmeitä kasvirasvoja.


Ihan niin huonosti ei siis mennyt, kuin kuvittelin (ajattelin, että saan melkein maksimipistemäärän, sillä meitsihän ei tyydy koskaan vähään, heh). Riski on siis jonkin verran lisääntynyt, ei kuitenkaan järjettömänälyttömänkauheankamalasti. En kuitenkaan halua tuota tautia riesakseni, sillä olen tottunut terveeseen elämään. Joten läskistä ja laardista pitää päästä eroon. Edes pikkuisen.

Ensi viikolla alkaakin sitten mun kuntoilukin taas, jipii. Tähän asti olen käynyt vain kävelylenkeillä. Äsken talsin pihalla juurikin sen liikuntasuosituksissa vaaditun reippaat 30 minsaa. Jalassa mulla oli (tietysti, mitkäs muutkaan) kuin kengät, joiden luvataan kiinteyttävän ahteria. Siihen en tietty myönnä uskovani, mutta jostain syystä tunsin kuitenkin aikoinaan pakottavaa tarvetta hommata moiset... ;D

1 kommentti:

  1. Sinulle on haaste blogissani:

    http://projekti20kg.blogspot.com/2012/04/paiva-kuvina-haaste.html

    VastaaPoista

Kommentit ovat enemmänkin kuin tervetulleita :)