torstai 20. joulukuuta 2012

Piinaava paino

Jotenkin sitä kuvittelisi, että näin aikuisena on ihan yksi lysti, mitä painaa. (Tai toisaalta, jos se nyt kiusaa näin paljon kuin mun paino meikäläistä, niin sille saisi tehtyä jotain eikä vain mättäisi lisää laardia ahteriin). Kun odotin lasta, piti joka saakelin neuvolakerralla pomppia sille vaa'alle ja kuuluttaa oma paino ääneen. Sitten se järkyttävä lukema kimpoili siellä seinästä toiseen, kunnes päätyi tiukasti tuijottavan neuvolantädin korviin. Sitten sitä aina vähän päiviteltiin yhdessä, itse häpeissäni ja neuvolantäti valistavasti, että "hyvä sitä on tietysti vähän tarkkailla, tässä vaiheessa kun itse lapsi ei painoa juuri nosta" ja "ruokaympyrän mukaan on hyvä syödä" ja "turvotustakin toki voi olla, mutta ootko syönyt herkkuja vaikkei niin saa tehdä". Okei, ymmärrän tämän kyllä, koska jos äiti syö typerästi ja liikaa, voi vauvasta tulla jonkinsortin jättiläinen. (Itsekin kauhulla odotin jo otsikoita: "Suomen ensimmäinen 15-kiloinen vauva syntyi").

Sitten sitä pykää sen ipanan pihalle ja menee näyttämään sitä neuvolaan jossain vaiheessa. Äidin lopputarkastuksessa kurkataan tuonne, jonne ei synnytyssali"teurastuksen" jälkeen halunnut kenenkään enää koskaan kurkkaavaan piiiiitkään aikaan ja sitten mennään - arvatkaapas vaan - taas vaa'alle. Itseä nolottaa, kun paino ei ole kovasta uhoamisesta huolimatta lähtölukemissa. Lääkäri sen sijaan lohduttelee, että kyllä se imettämällä sitten lähtee. (Tähän väliin vinkki: ei muuten lähde, ainakaan mun kohdalla).

Mutta eilinen punnitushommeli pääsi kyllä yllättämään. Nimittäin kävin tuossa laitatuttamassa itselleni hormonikierukan 3 kk sitten. Eilen oli tsekkaus, että se kierukka on missä pitää ja ettei musta ole tullut mitään raivotautista hormonihirviötä näiden kolmen kuukauden aikana. Ystävällinen terveydenhoitaja jutusteli ensin niitä näitä, kyseli vuodoista ja mistä lie, kunnes katsoi syvälle silmiin, osoitti sitä kirottua vehjettä huoneen reunalla ja sanoi "Käyppäs sitten vielä tuossa vaa'alla". Mieli teki kirkua vastaan tai lähteä karkuun, mutta kilttinä ihmisenä menin siihen vaa'alle, miinustin lukemasta kaksi kiloa (koska terveyskeskuksen vaaka näytti täsmälleen kaksi kiloa enemmän kuin oma vaaka samana aamuna) ja ilmoitin sen tähtitieteellisen lukeman terveydenhoitajalle. Hän sitten näpytteli sen sinne koneelleen muistiin, jossa se kammotusluku lävähtää aina terveyskeskuslääkärin silmille mun käydessä siellä. Sitten terkkari kyseli, että "mites on paino lähtenyt laskuun". Totesin sitä lähteneen, mutta koska urakkaa on vielä sellaiset 20 kg ja sorrun liian usein syömään typeryyksiä, niin tuntuu junnaavan paikoillaan.

Mistä vetoa, että kun menen seuraavaksi lääkärille - olkoon mulla sitten mitä vaan poskiontelotulehduksen, nyrjähtäneen nilkan tai vaikka katkenneen silmäripsen kokoinen ongelma -, niin se iskee mut vaa'alle.

AAARGH.

1 kommentti:

  1. Tutulta kuulostaa! Oli lääkärissä käynnin syy mikä hyvänsä, jotenkin medisiinari kääntää kaikki keskustelut aina ylipainoon.

    Onhan ylipaino kropalle raskasta, muttei kenenkään terveydenhuollon ammattilaisen luulevan, että hänen vastaanotolleen tulevalle ylipainoiselle se olisi mikään yllätys. Tyyliin, että nyt kun sanon tästä ylipainosta, elelee potilas puolen vuoden päästä sutjakassa ja treenatussa kropassa. Ihan vain minun kommentointini ansiosta.

    VastaaPoista

Kommentit ovat enemmänkin kuin tervetulleita :)