Dukan-dieetissä on neljä vaihetta: hyökkäys, pudotus, tasaus ja ylläpito. Hyökkäysvaihe kestää 1–10 päivää ja sen aikana syödään pelkästään proteiinirikkaita vähärasvaisia ruokia. Ei siis edes kasviksia! Pudotusvaihetta jatketaan tavoitepainon saavuttamiseen saakka. Hyökkäysvaiheen sallitut ruoka-aineet saavat kaveriksi tiettyjä kasviksia, kuten kurkun, tomaatin, pinaatin ja paprikan. Vuoropäivinä vedellään pelkkää proteiinia, seuraavana taas proteiinia ja rehuja. Tahtia voi myös vaihtaa: esimerkiksi kovan itsekurin omaavat ja paljon ylipainoa keränneet voivat viettää viisi proteiinipäivää ja sitten viisi proteiini- ja kasvispäivää putkeen. Tasausvaiheessa messiin napataan hiilareita, tosin maltilla. Protskupäivää vietetään kerran viikossa. Kerran päivässä saa kiskoa huiviinsa myös vähähiilihydraattisen hedelmän, kaksi palaa täysjyväleipää sekä 40 g juustoa. Viikottain saa myös herkutella juhla-aterialla, uuh, niitä aikoja odotellessa! Dukan-dieetin viimeinen vaihe on ylläpito ja sitä on tarkoitus jatkaa hautaan saakka. Kaikkea saa syödä, mutta kerran viikossa pitää elellä pelkällä proteiinilla. Dieetin isä, lääkäri Pierre Dukan vannoo, että sillä tavalla saavutettu tavoitepaino säilyy.
Aiheesta on tehty oikein opuskin, Pierre Dukan: Dukan-dieetti, joten se kannattaa lukea, mikäli moinen hommeli kiinnostaa. Itse lukaisin ja piti heti tarttua toimeen.
Näitä sopii vedellä pudotusvaiheessa:
Liha
- Naudanpaisti
- Härän sisäfilee
- Härän ulkofileepihvi
- Paahtopaisti
- Paisti
- Kieli
- Ilmakuivattu naudanliha
- Vasikan leike
- Vasikan kyljys
- Munuainen
- Vasikanmaksa
- Rasvaton kinkkuleikkele
- Rasvaton kana- tai kalkkunaleikkele
- Vähärasvainen pekoni
- Riista (hirvenliha, fasaani, peltopyy, jänis, teeri)
- Kani/jänis
Kala
- Ahven/meriahven
- Turska (tuore)
- Rapu/surimi
- Kampela/meriantura
- Kielikampela/meriantura
- Harmaa keltti
- Kolja
- Kummeliturska
- Ruijanpallas
- Silli
- Makrilli
- Merikrotti
- Punakampela
- Turska
- Kirjolohi/taimen
- Keltajuovamullo
- Lohi
- Savustettu lohi
- Sardiini
- Lahna
- Silorausku
- Miekkakala
- Tonnikala
- Piikkikampela
- Valkoturska
- Mäti (turska, lohi, silakka)
Merenelävät
- Kalmari
- Simpukat
- Sydänsimpukat
- Taskurapu
- Rapu
- Merirapu (keisarihummeri)
- Hummeri
- Jättikatkarapu
- Sinisimpukat
- Osterit
- Katkaravut
- Kampasimpukat
- Katkaravut
- Torvisimpukat
Siipikarja
- Kana
- Kananpoika
- Kananmaksa
- Helmikana
- Strutsi
- Kyyhkynen
- Viiriäinen
- Kalkkuna
Munat
- Kananmunat
- Viiriäisenmunat
Rasvattomat maitotuotteet
- Rasvaton raejuusto
- Rasvaton maitorahka
- Rasvaton kreikkalainen jogurtti
- Rasvaton ja sokeriton jogurtti
- Rasvaton maito
Kasviproteiini
- Tofu
Kasvikset
- Artisokka
- Parsa
- Munakoiso
- Punajuuri
- Parsakaali
- Kaali
- Porkkana
- Selleri/lehtiselleri
- Sikuri
- Kesäkurpitsa
- Kurkku
- Fenkoli
- Tuoreet pavut
- Purjo
- Sienet
- Sipuli
- Palmunsydämet
- Paprika
- Kurpitsa/kesäkurpitsa
- Retiisi
- Raparperi
- Lehtisalaatti
- Soijapavut
- Pinaatti
- Lanttu
- Lehtimangoldi
- Tomaatti
- Nauris
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ovat enemmänkin kuin tervetulleita :)